DVE KARTE IZ HOLIVUDA

PROLOG: Verovatno je malo onih koji nisu gledali sada se može reći kultni film Božidara Nikolića (režija) iz 1993.godine - „Tri karte za Holivud“. Satira šezdesetih godina prošlog veka kroz komediju oslikava „kubansku krizu 1962“ (SAD-SSSR) preslikanu na minilokaciju u tadašnjoj SFRJ. O satiri vremena sadašnjeg, koje liči na ono iz filma, pišem, ali iz drugog ugla. Naime, u nas se nekada za pismo (pošiljku) govorilo – „poslao sam (dobio sam) kartu“. E, o toj KARTI koja iz Holivuda (SAD) stiže u Evropu govori ova kolumna. I to o dve karte. O čemu? – Pročitajte, ako ste zainteresovani.

KAUBOJSKI SCENARIO I REŽIJA

Nemam mnogo vremena da ti napišem kratko pismo, jeste poznata izreka koja ukazuje na činjenicu koliko je teško usresrediti se na ključni deo poruke o nečemu, a ne rasplinjavati se. Holivud je osvojio svet filmovima o kaubojima kao vrednim rančerima, koji se primarno bore protiv „zlih Indijanaca“, a tek sporadično protiv kauboja iz svojih redova. Svet je zamrzeo „zle Indijance“. Stoga, za poverovati je da je mali broj običnih ljudi koji uopšte poznaju istoriju SAD (čuj,  istoriju SAD?), pogotovo odnos prema Indijancima, kao starosedeocima. Holivudski scenario i režija pogodili su u metu – Kratko pismo o Indijancima nikada nije napisano!

Scenaristi i režiseri iz Holivuda evo već 30 godina (i duže, ali u poslednjih 3 decenije naročito) pišu pismo o „kaubojima“ na planeti Zemlji. Ti kauboji, koji se izboriše protiv „zlih Indijanaca“ u Americi, sada se bore protiv „zlih čika“ ali na kugli zemaljskoj. Njihova misija i cilj jeste da disciplinuju „zle čike“ kao što su to učinili Indijancima, te da uvedu demokratiju i način života – Pax Americana.

Mnogi koji primiše kartu (psimo) iz Holivuda poslušaše kauboje. Neki, pak, ne postupiše po depeši, ili možda kartu primili nisu. Čudni su putevi poštanskih pošiljaka, ili neki ne znaju da čitaju, moglo bi se zaključiti. E, ti „neki“ što nisu pročitali, ili nisu razumeli kartu iz Holivuda, dodjoše u situaciju da se suoče s kaubojima, ali na svojoj teritoriji. I gle čuda, vasceli svet (malte ne), opet se stavi na stranu kauboja, a „zle čike“, kao i Indijanci, sve više se sabijaju u geto i pretrpeše ili još trpe packe „moćnih kauboja koji jašu svetom“. I gle drugog čuda: niko ne piše o „zlim čikama“, već samo o moćnim kaubojima. Razularena kaubojština umalo da zavlada svetom!

A onda, kako to biva u priči, ali ovoga puta i na javi, pojavi se „vila“ ili „princ“. Ne bi to samo jedna vila i jedan princ, već najmanje dve (dva). Zastade na tren kauboj, ne posegnu za revolverom, već u krčmu da karte napiše. Kakve i kome?

KARTA PRVA

Sitnu knjigu Džoe Bajden piše,

Malo piše, malo više briše.

Pa ponovo, sa istog početka

Zaklinjuć se u kauboja pretka.

 

Počujte me braćo širom sveta,

Američki san ne prestaje da cveta.

No nam preti jedna ljuta zmija

Ponovo se vampiri Rusija.

 

Ako vam je do boljitka stalo

Stisnite se uz Ameriku još malo.

Ne plašte se toga ruskog klinca,

Braniće vas Amerika do zadnjeg Ukrajinca.

 

KARTA DRUGA

Zaspa Bajden za kafanskim stolom,

Mučni snovi razbiše mu san

Drugu kartu s neskrivenim bolom

Odašilje skoro isti dan.

Ladies and Gentleman, avaj

Nije ruski klinac protiv nas sam

Povampirio se i Istočni zmaj

Zato želim nadu da Vam dam.

Stisnite se uz Ameriku, jer jačeg nema

Zajedno da ostvarimo Američki san

Pomenuti dvojac svima nam zlo sprema

Ako dobri budete, nešto ću da Vam dam.

 

I taman da napiše šta će to da da svojim podanicima, kauboj zaspa ponovo. Sluge kauboja brže- bolje poslaše karte na brojne adrese širom sveta.

 

EPILOG

 

Stigoše karte iz Holivuda na brojne adrese širom sveta sa različitim osvrtom.

U Evropskoj uniji nema ko da otvori kartu. Izgleda da je kauboj kartu poslao sam sebi, jer je toliko zavladao „Evropskim snom“.

Ujedinjeno Kraljevstvo je znalo sadržaj karata jer su u njihovom sastavljanju direktno učestvovali.

Deo „saradnika na terenu“ brže-bolje odasla karte podrške, sa P.S. „Shvatili…Ne budite kauboja“.

Zbog zabiti krajeva i loših poštanskih veza, karte nisu stigle u neke delove sveta.

Iz nekih delova (teško čitljivo) stiže brzi odgovor: „Mr Bajden primili smo pismo, al ga nešto razumeli nismo“.

 

More Stories
U GLAVI TERORISTE-NOVI TREND ZBUNJENOSTI