KONTRAOFANZIVA

Ukajinski zvaničnici tvrde da su njihove snage povratile preko 3000 kvadratnih kilometara na severu, istoku i jugu zemlje. Da li je ukrajinska kontraofanziva uspeh ili mit?

Prvi meseci sukoba u Ukrajini okarakterisani su (u zavisnosti od izvora) kao ruska invazija, agresija, napadna operacija, specijalna operacija i tome slično. Iako se i ranije govorilo o uspehu ukrajinskih vojnika, koji su oslanjajući se na zapadno naoružanje uspevali da zadrže Ruse, tek u poslednjih par nedelja se intenzivno govori o ukrajinskoj kontraofanzivi. Istini za volju obe strane su se konstantno hvalile uspesima uz povremeno optuživanje druge strane za zločine, te je posmatračima sa strane teško odvojiti istinu od ratne propagande. Gde je istina?

ŠTA KAŽE RUSKA STRANA?

Rezime Ministarstva odbrane Ruske Federacije o napretku specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine od 2. oktobra 2022. tvrdi sledeće:

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju specijalnu vojnu operaciju.

Više od 100 ukrajinskih vojnika i 12 jedinica vojne tehnike uništeno je raketnim napadima na područja koncentracije 92. i 14. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na Kupjanskom pravcu u rejonu naselja SINKOVKA. i PETROPAVLOVKA Harkovske oblasti.

Na Krasnolimanskom pravcu, kao rezultat vazdušnih udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u rejonu naselja Jampolovka Donjecke Narodne Republike na jedinice Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su više od 200. vojnog osoblja, uništeno je 320 ranjenih, 10 tenkova i 25 borbenih vozila pešadije.

Na pravcu Nikolajev-Krivoj Rog, kijevski režim je pokušao da napadne istovremeno na taktičkim pravcima Nikolaev, Andreev i Krivoi Rog.

Najaktivnije ofanzivne operacije sa snagama do šest bataljona Oružanih snaga Ukrajine, uključujući dva tenkovska, izvedene su u pravcu naselja DAVIDOV BROD.

Istovremeno, dve pojačane bataljonske taktičke grupe Oružanih snaga Ukrajine izvršile su napad na položaje ruskih trupa u rejonima naselja BRUSKINSKOE i KOSTROMKA.

Kao rezultat tvrdoglave odbrane i masovnih vatrenih udara ruskih trupa, neprijateljska ofanziva na ovom području bila je osujećena.

Uništen je 31 tenk, 78 jedinica specijalne opreme i više od 240 ukrajinskih vojnika.

 

ČIME SE HVALI UKRAJINSKA STRANA?

izovr:https://www.glasamerike.net

Ispred ukrajinske strane tokom sukoba uglavnom se javnosti obraća predsednik Zelenski. On je 8 septembra ove godine saopštio da je u kontraofanzivi povraćeno 1000 kvadratnih kilometara, samo dva dana kasnije ovaj broj je duplirao. Dan kasnije šef generalštaba ukrajinske vojske general Valerij Zalužnji rekao je na Telegramu da su oružane snage njegove zemlje od početka meseca povratile kontrolu nad više od 3.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Kada bi ovo bilo istina to bi značilo da je ostvaren ogroman prodor i to u nezamislivo kratkom vremenu (48h) čime bi bilo povraćeno više tri puta više od deklarisano osvojene teritorije. Samim tim ovakvi podaci izazivaju sumnju i nepoverenje šire javnosti.

Ono što je ostalo donekle potvrđeno jeste Harkovska oblast u kojoj su i ruski zvaničnici priznali da je ukrajinska strana ostvarila znčajan napredak.

Takođe ukrajinska strana je tvrdila da je ostvarila i značajan napredak u povratku Hersona grada na jugu Ukrajine koji je pod kontrolom ruskih trupa i koji je pritom izuzetno značajan za snadbevanje Krima. Međutim, zvanično Herson se i dalje nalazi pod ruskom kontrolom.

Čini se da je činjenično stanje negde između ruskih i ukrajinskih saopštenja i da sigurno ima istine u tome da je Ukrajina ostvarila određene uspehe u odbrani svoje zemlje. S tim da se mora obratiti pažnja na to da li su ti uspesi na taktičkom nivou ili mogu da ozbiljno nešto promene u toku ove operacije.

Svakako se mora obratiti pažnja i na sve inovacije koje je izvršila ukrajinska vojska, broj obuka koje su prošli ali i na pomoć koja im je stigla sa Zapada. Takođe Ukrajincima se mora odati poštovanje u pogledu odlučnosti u borbama za svoju državu.

GDE JE ISTINA

Kontraofanziva se u vojnoj terminologiji može podvesti pod napadnu operaciju koja zapravo ima za cilj da anulira  neprijateljeve rezultate ostvarene tokom ofanzive. Ono što je često epitet kontraofanzive jeste da se ona odnosi na strateški nivo dok se sve ono što se sprovodi na taktičkom nivou može nazvati kontranapadom.

Rusija je nakon sprovedenog referenduma izvršila pripajanje delova Ukrajine i dalje drži pod kontrolom petinu ukrajinske teritorije tako da je upitno koliko se ukrajinski napredci na taktičkom nivou mogu smatrati relevantnim za promenu toka rata. Njihov najveći značaj je u pogledu motivacije ukrajinskih vojnika i građana da se i dalje nose sa ovim sukobom.  Dakle daleko smo od strateških rezlutata koji bi se mogli smatrati kontraofanzivom. Takođe ono što se ne govori ni rado ni tako često jeste to da je osvojene teritorije potrebno kontrolisati i zadržati. Ukoliko razmotrimo i uslove pod kojima se preduzima kontraofanziva poput onih da su neprijateljske snage oslabljene, razvučene ili razbijene, da je naoružanje umanjeno ili da logistika zakazuje ne možemo govoriti da su idealni uslovi pod kojima bi se bilo kakva kontraofanziva preduzimala.

Iako po ugledu na najpoznatiju kontraofanzivu koja je prekinula ofanzivu trećeg rajha u II svetskom ratu Bitku za Moskvu, ukrajinci žele pre zime da preokrenu tok operacije u svoju korist čini se da za to još uvek nema realnih utemeljenja.

Izvor naslovne fotografije:Sergey Dolzhenko/EPA, via Shutterstock