Elon Mask i novo Twitter poglavlje

Ptica je slobodna

Saga koja je trajala od aprila ove godine, konačno je završena. Elon Musk je pre nekoliko dana zvanično preuzeo Twitter za iznos od $44 milijarde dolara, nakon što je istekao rok 27. oktobra koji je bio postavljen za kupovinu . Efekti ove kupovine mogu se već sada videti i leže u tome da mnogi smatraju da je politička sloboda govora konačna postala moguća nakon ove kupovine.

Naime, dosta dugo Twitter je bio platforma za komunikaciju gde su se mnoge vesti, dešavanja prvo objavljivala ili gde bi bilo koja novost, koja se može smatrati ,,vanrednom vešću” mogla naći. Praktično, Twitter je postao digitalna verzija kajrona. Naravno, pored toga što su mnogi Twitter koristili za deljenje novosti sa svojom publikom, za neke je on služio kao oružje koje se koristilo kako bi se pojedinci obračunali sa drugim pojedinca ukoliko im se ne bi svideo njihov govor.

Iako je Twitter privatna platforma a ne državno dobro, ogroman broj medija i ustanova u mnogim zemljama oslanja se na Twitter te je postojanje objektivnosti, neutralnosti i okruženja bez političkog lova poželjna. No, mnogi akademici, umetnici, glumci, bili su tkz. ,,cancelovani” ukoliko je njihovo mišljenje odudaralo od mišljenja koje se smatralo za odgovarajuće a koje su određivale osobe ultra liberalno-progresivnih stavova. Bilo kakva konstatancija koja je imala podloguu dokazima i činjenicama, neki put nije bila dovoljna ukoliko se neko nameračio da povede lov na veštice. Sa druge strane ne treba ovo posmatrati sa prizme ideoloških vrednosti te konstatovati da je određena idealogija bolja od druge i obrnuto. Bilo koja ideologija u svojim ekstremima može da nanese puno zla, a što pogotovo zavisi od nivoa emocionalne zrelosti i mentalne higijene pristalica.

Nakon što je kupovina objavljena, menadžment Twittera je otpušten, a istovremeno zaposlenima je izdata zabrana menjanja bilo kog dela koda, za čije je ispitivanje Elon Musk angažovao inženjere iz svoje druge kompanije, Tesla. Zabrana promena koda i ograničena moderacija naloga korisnika posebno je značajna s obzirom na predstojeće američke izbore za Senat i Kongres, kako bi se sprečila optika političkog mešetaranja. Bez obzira na ideologiju zaposlenih, svaka usluga bi morala da bude neutralna i da korisniku bud dostupna dokle god prati pravila definisana kao kučni red ponašanja za pristup usluzi. Jedno od prvih pitanja koje se postavilo nakon Muskove kupovine, je bilo da li će Trump dobiti svoj nalog nazad. Za sada ne postoji konkretan i precizan odgovor, ali je Musk najavio da će ogroman broj naloga koji su sklonjeni sa platforme bez posebnog razloga, biti vraćeno.

O odlučivanju o prava na dobijanje naloga odlučivaće poseban savet zaposlenih uokviru firme, koji će nesumnjivo verovatno biti posvećen nalozima medijskih značajnih ličnosti, dok će drugi nalozi pratiti opštu formu i biti ponovno aktivni nakon pregleda, ukoliko nisu prekršena pravila, a gde su oni bili meta političkih i drugih čistki.

Još jedna stvar koja je uzburkala duhove mnogih znamenitih Twitter korisnika jeste i najava da će se plava kvačica koja označava autentičnost naloga naplaćivati uskoro u iznosu od $8.99. Iskreno ovakvo rešenje nesumnjivo je manje zlo, jer će svaki nalog kome je stalo do autentičnosti biti u mogućnosti da izdvoji ovu sumu i dobije dodatne opcije za komunikaciju sa svojom publikom. Takođe, sprećiće se dodeljivanja verifikacije, nepoznatim osobama, prijateljima, rođacima itd. Ova promena bi mogla biti korisna i u pogledu privatnosti, te omogućiti Twitter da postane profitabilan a da se opet smanji eksploatacija i prodaja informacija korisnika oglašivačima.

Muskova zamisao je da od Twittera napravi platformu za slobodnu diskusiju, po njegovim rečima, gde će bilo koja strana moći da se čuje. Smatra da je kupovina bila potrebna kako bi se Twitter kao javni forum očistio  kako bi se podstakao da dijalog bez navijanja. Ostaje da vidimo da li će se išta promeniti i koliko će te promene imati efekta. Za sada deluje da mnogi korisnici mogu konačno slobodnu da dišu, te da objave svoj stav bez ikakve bojazni. No, kultura dijaloga je nešto na čemu se mora raditi, kako bi se napadao i rušio stav bez linčovanja ličnosti i obračuna između korisnika. Pre svega za dobro svih, a posebno za smanjivanje podela u društvima širom sveta.

 

More Stories
ČINJENICA, ISKAZ, STAV I SUD KAO BEZBEDNOSNI DISKURS