IGRA NA TEMZI

Kako instruktori iz nordijskih zemalja u Velikoj Britaniji od Ukrajinaca pokušavaju da naprave prekaljene borce?

Kada je Vlada Velike Britanije saopštila da se program za vojnu obuku ukrajinskih civila na njenoj teritoriji proširuje na pet nedelja, iz vidnog polja mnogih analitičara skliznula je važna informacija da među vojnim instruktorima po broju preovlađuju oni iz nordijskih zemalja. O čemu svedoči ova činjenica te da li ona više govori o nameri nordijskih zemalja da dokažu svoju lojalnost političkom Zapadu ili o geostrateškoj igri Londona?

ZADATAK PUKA

Vojni instruktori iz nordijskih zemalja upućeni su, kako navodi tamošnja štampa, u Britaniju kako bi kao sastavna jedinica jedinstvenog kontingenta, učestvovali u organizaciji petonedeljnih kurseva borbene obuke namenjene ukrajinskim vojnicima bez borbenog iskustva. Nedavno je Albion ugostio prvu seriju švedskih instruktora koji su svoje iskustvo demonstrirali u Ukrajini, u operaciji Unifier, kao deo ujedinjene radne grupe Oružanih snaga Kanade. Sada Švedska planira da pošalje oko 120 vojnih specijalista koji su u službe skaraborgskog Puka, jednog od najstarijih oklopnih pukova švedske vojske. Zanimljiva je činjenica da u mirnodopskim vremenima njegovi kadrovi obučavaju švedske regrute, i, paradoksalno, s obzirom da je reč o vojno neutralnoj zemlji, učestvuju u prekomorskim operacijama švedske vojske. Sada je u Puku, čije je rodno mesto grad Ševde, organizovana obuka instruktora, kao i kompletiranje konsolidovane jedinice koju čine strani prevodioci. Jezička barijera pokazala se kao složeni problem usled koga već mesecima nije kompletiran nijedan kontingent koji pomaže Kijevu.

PUCAJ U PROZOR

U samoj Ukrajini predstavnici puka obučavaju strelce, artiljeriste (otvoreno je pitanje i švedske isporuke artiljerije Ukrajini), protivtenkiste, snajperiste i druge vojne specijalce. Vredi napomenuti da zapadni instruktori temeljno rade sa ukrajinskim regrutima, budući da su pripadnici zajedničkog kontingenta prošli strogu selekciju i da mahom imaju iskustva u misijama obuke u Iraku i Avganistanu, kao i u Istočnoj Evropi.

Ukrajinci imaju dosta toga da nauče-od osnovne obuke do taktike u uslovima gradskih borbi koja neretko podrazumeva pucanje na transport i u bilo koji prozor, jer, objašnjeno im je, upravo tamo može biti sakriveni neprijatelj.

Zemlje koje šalju svoje instruktore takođe obezbeđuju opremu svakom članu obučene grupe, pa će vojnici ne samo stati u formaciju APU kao obučeni kadar, već i kompletno opremljeni.

KRATKOROČNI, I ONI DRUGI PLANOVI..

Plan je da do 31. decembra sa mogućim manjim pomeranjima, kombinovani kontingent iz Severne Evrope pripremi pojačanje za APU u grupama od 200 jedinica. S obzirom da obnovljenoj misiji „Unifier“ pristupaju o nove zemlje, trebalo bi očekivati da u Britaniju dođe najmanje stručnjaka sa Novog Zelanda, Danske i Norveške.

Neko bi mogao olako zaključiti da sabiranje instruktura nordijskih zemalja objašnjava geografska blizina. Daleko bliže istini je pretpostavka da ovakav odabir odgovara Britaniji koja produbljujući saradnju u okviru Ujedinjenih ekspedicionih snaga nastoji da poveća svoj uticaj na Arktiku i Baltičkom regionu.

Natalija Senković

Informacije i stavovi izneti u ovom tekstu pripadaju isključivo navedenom autoru.

Foto izvor naslovne fotografije: Ministarstvo odbrane Češke republike

More Stories
COVID-19 SIMPTOMI