NAPAD IZ BELORUSIJE?

Vežbe borbene gotovosti u Belorusiji otvorile su stare strahove da bi Rusija u savezništvu sa ovom državom mogla da pokrene novi napad na Ukrajinu. Koliko je to realna opcija?

Ukoliko se vratimo u februar ove godine, neposredno pred izbijanje sukoba u Ukrajini, možemo se prisetiti vojne vežbe koju je Rusija pokrenula upravo u Belorusiji. Najveća vojna vežba još od perioda hladnog rata na neki način poslužila je kao zvesa za pripremu pokretanja specijalne operacije u Ukrajini. I ne samo to! Belorusija  je bila jedna od polaznih tačaka sa koje su pokenute ruske trupe 24. februara u prvom napadu na Kijev.

Sada oružane snage Belorusije su pokrenule vežbe borbene gotovosti svih kategorija pripadnika vojske, saopštilo je u utorak republičko Ministarstvo odbrane. Dodatno je saopšteno da se vežbe održavaju u skladu sa planom obuke. ,,Tokom ovog perioda planirano je premeštanje vojne opreme i osoblja nacionalnih bezbednosnih snaga“, saopštio je Savet bezbednosti zemlje. ,,Biće ograničeno kretanje građana (saobraćaj) na pojedinim javnim putevima i površinama, a predviđena je i upotreba naoružanja u svrhu obuke“, navodi se u saopštenju.

DRŽAVNA UNIJA

Rusija i Belorusija imaju odličnu saradnju, toliko dobru da su svoju saradnju u vojnom sektoru nazvali ,,Državna unija“, a pomenutu vežbu iz februara ove godine ,,Odlučnost unije“. Osim vojne saradnje koja podrazumeva i raspored ruskih vojnih trupa na teritoriji Belorusije, ove dve zemlje imaju i čvrstu ekonomsku saradnju i međuzavisnost.  Stvaranje savezništva datira decenijama unazad. Međutim, dodatno zavisnost Belorusije od Rusije, kao i Lukašenkova odanost Putinu produbili su se nakon izbora 2020 godine kada je Moskva pružila podršku sadašnjem predsedniku. Kao vrhunac usledila je dozvola o raspoređivanju ruskih trupa u Belorusiji čemu se Lukašenko dugo opirao.

DA LI ĆE BELORUSIJA UĆI U SUKOB?

Ukrajina odavno upozorava na to da bi Belorusija i Rusija mogle da planiraju novi napad preko severne granice Ukrajine.Te je i  ukrajinski generalštab saopštio: „Neprijateljske trupe treniraju na poligonima Republike Belorusije“ i nastavljeni su ruski napadi sa beloruske teritorije.

Sa druge strane Lukašenko je više puta ponavljao da Belorusija neće izvršiti mobilizaciju ali da ako do iste dođe postoji oko 500 000 obučenih ljudi. Međutim, mnogi pamte da je upravo on naredio raspoređivanje beloruskih vojnika zajedno sa ruskim uz ukrajinsku granicu pravdajući to potencijalnim pretnjama po Belorusiju. Čak je u više navrata isticao kako bi Ukrajina mogla da napadne njegovu državu.

Iako je situacija iz pravca Belorusije dugo vremena bila bez promena, mnogi su primetili da se nakon ruske mobilizacije znatan broj mobilisanih našao na beloruskoj teritoriji. Odatle potiče i ideja o ponovnom napadu iz ovog pravca.

Močvarno tle, izvor:https://www.sodapower.rs

Treba imati u vidu da pored političke i strateške odluke da li će se krenuti u napad sa severa, moraju se u obzir uzeti i prepreke na taktičkom nivou. Odnosno konfiguracija terena koji je u najmanju ruku zahtevan. Oko 40% teritorije iz tog pravca je prekirveno gustom šumom, postoji čak oko 170 reka u tom delu, a pojedini delovi su neprohodni. Takođe dobar deo čini i močvarno područje. Te bi i ruski i beloruski vojnici iz ovog pravca išli na veliki rizik. Pretpostavka je da kada dođe do smrzavanja tla i močvare se zalede da će teren biti nešto prohodniji i pogodniji za napad iz ovog provca. Druga opcija je da svo gomilanje vojske na beloruskim granicama i podspešivanje straha od napada iz tog pravca je zapravo deo taktike kako bi se pažnja a možda i ukrajinske trupe skoncentrisale na tu stranu.

Mnogi takođe veruju da će Lukašenko učiniti sve da izbegne direktno mešanje u ovaj sukob ali da će na sve druge načine pružiti podršku ruskoj strani. To bi moglo da se pored raspoređivanja vojnika odnosi i na skladištenje ruske opreme i ratne tehnike, obučavanje ruskih mobilisanih snaga, pružanje logističke i svake druge pomoći.

Koja god da je  rusko-beloruska taktika zima će pokazati njeno lice.

Izvor naslovne fotografije:https://foreignpolicy.com

More Stories
KONTEKST