BEOGRAD DOMAĆIN 30. GENERALNE SKUPŠTINE I KONGRESA SVETSKE FEDERACIJE VETERANA

Najavu događaja prenosimo u celosti

U Beogradu će, od 6. do 10. marta ove godine, Svetska federacija veterana (WVF) održati kongres i 30. generalnu skupštinu federacije veterana. Tim povodom Srbiju će posetiti 113 delegata iz 40 zemalja sveta, a među učesnicima se očekuje i više ministara odbrane i drugih visokih predstavnika. Domaćin ovom značajnom skupu biće SUBNOR Srbije uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

 

Svetska federacija veterana je međunarodna organizacija sa ozbiljnim kredibilitetom, koja okuplja oko 60 miliona veterana iz 142 zemlje širom sveta. Kredibilitet organizacije se između ostalog ogleda i u tome što je konsultant pri UN uz dodeljen status ,,UN mirovnog promotera“. Takođe, ova organizacija je 8 puta nominovana za Nobelovu nagradu.

 

Svetska federacija veterana osnovana je 1949. godine upravo u Beogradu. Druga Generalna skupština ove organizacije 1951. godine, održana je u našoj prestonici, a istu je otvorio Josip Broz Tito. Sticajem istorijskih i drugih okolnosti od tada do danas Beograd nije uspevao da ozbiljnije učestvuje u radu ove organizacije. Zahvaljujući intenziviranju međunarodnih aktivnosti SUBNOR-a Srbije kroz saradnju sa veteranskim organizacijama na regionalnom i evropskom nivou, ali i prepoznavanju značaja ovih aktivnosti od strane predsednika Republike Srbije, nakon više od 70 godina Srbija se vraća u stroj zemalja ,,na pravoj strani istorije“.

 

Navedeni kongres biće propraćen nizom pratećih aktivnosti, kao događaj od izuzetne važnosti za međunarodnu promociju Srbije.

 

MEDIJSKI TIM

Za SUBNOR Srbije: Jasmina Andrić, tel: 063/88-64-733

Za Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:

Milica Vučković, tel: 064/81-35-073