ULAZAK U LEVAK: BARBAROSA ILI OLIMPIJSKE IGRE?

Rusija, Ukrajina, Izrael, Hamas, SAD, NATO, EU, Kosovo, BiH neutralni, nesvrstani, bombe, stradanja, genocid, pregovori, običan čovek...

Svet je već u Trećem svetskom ratu samo se (još uvek) ne koriste sva raspoloživa sredstva, zbog straha od ishoda, kažu neki analitičari. Svetu preti kataklizma zbog opasnosti upotrebe nuklearnog oružja, poručuju drugi. Prevladaće razum, ma šta to značilo, nadaju se treći. A Barbarosa i Olimpijske igre se pripremaju.

Šta je LEVAK, ko je (šta je) Barbarosa, a otkud Olimpijske igre u priči, jeste tema ove kolumne.

LEVAK

Levak (slika) jeste kuhinjska posuda koja se najčešće koristi kada neku tečnost treba precizno uliti u nešto.

Ta namena LEVKA mene je inspirisala da u svom analitičkom radu i predavanjima studentima (bezbednosna problematika), u prenesenom značenju, koristim izraz za kuhinjsku posudu kada se složeni društveni procesi, procesi sa brojnim učesnicima (varijablama), usmeravaju ka evidentno vidljivom, ne mora da znači i konačnom, rešenju.

Dva velika sukoba okupiraju međunarodne odnose do ivice realnog straha za njihov ishod, pojedinačno, ili zajedno posmatrano. To su rat u i oko Ukrajine i rat na Bliskom istoku. Ma koliko rat na Bliskom istoku bio žestok, složen, sa genocidnim efektima, bojazan od svetske kataklizme usmerena je ipak na nastavak rata u Ukrajini.

Namera mi je da iznesem svoj sud o daljem toku sukoba (ratova) u Evropi i na Bliskom istoku, osvrćući se na rat u i oko Ukrajine i rat Izraela i Hamasa.

BARBAROSA

U ovoj kolumni izraz BARBAROSA upotrebljen je u prenesenom značenju, a poznavaoce istorije asocira na Plan napada Nemačke na SSSR u Drugom svetskom ratu. Stoga, samo kratko podsećanje na „Operaciju Barbarosa“.

Nemački plan za napad na SSSR „Barbarosa“, počeo se razrađivati od leta 1940. godine. Tako,  Direktiva br. 21 nemačke vrhovne komande, od 18. Decembra 1940, bila je osnova za plan „Barbarosa“.

Opšti strategijski zadatak u toj direktivi formulisan je na sledeći način: „Nemačke oružane snage moraju biti spremne da pre završetka rata sa Engleskom pobede SSSR, munjevitom operacijom“ Za tako postavljen cilj planirana je upotreba svih divizija koje stoje na raspolaganju, osim onih divizija koje kontrlišu okupirane oblasti u Evropi, radi eventualnih iznenađenja.

Izvor: https://www.vojnodelo.mod.gov.rs/multimedia/file/vojna_biblioteka/vbip-56-1965-Semjonov-2_deo-187-411.pdf

Nemačke snage, koje su brojale više od 150 divizija iz Nemačke i satelitskih zemalja, napale su 22. juna 1941. Sovjetski Savez. Sovjetske divizije su u početku padale jedna za drugom što je dovelo do skorog kolapsa SSSR-a. Nemačka ofanziva je išla u tri smera: jedna prema Lenjingradu, druga prema Moskvi, a treća prema Staljingradu. Moskva, Lenjingrad i Staljingrad su izdržali. Najsudbonosnija bitka za SSSR bila je bitka za Staljingrad, jer je Staljingrad bio važno čvorište za jugoistočnu Rusiju u kojoj se nalazila nafta. Zahvaljujući herojskom otporu sovjetskih vojnika, Nemci su bili suzbijeni. Sreća na frontu preokrenula se u korist Sovjeta početkom 1943. godine kada su se Nemci počeli povlačiti prema Nemačkoj što je značilo propast moćnog Wehrmachta.

Šta je BARBAROSA danas?

Rat u Ukrajini, formalno, počeo je „specijalnom vojnom operacijom“ (agresijom) Rusije 24.februara 2022. godine. Do danas, Rusija je okupirala, ne u celosti, četiri ukrajinske teritorije: Luganjsk, Donjeck, Zaporožje i Herson i pripojila ih sebi, uz Krim, koji je pripojen 2014. godine. Pri tome, Ukrajini su naneti ogromni ljudski gubici, materijalna razaranja i pokrenut je talas milionskih izbeglica. Iako se ne objavljuju, i gubici Rusije u ljudstvu i vojnoj tehnici su veliki.

S druge strane, Ukrajina objektivno nije bila u stanju da vojno odgovori na napad Rusije. Oslonila se na izvanredno utvrđene linije odbrane, borbu u naseljenim mestima i SVEKOLIKU POMOĆ KOLEKTIVNOG ZAPADA PREDVOĐENOG OD STRANE SAD.

Tako, rat između Rusije i Ukrajine pretvorio se u sukob kolektivnog zapada i Rusije. OČEKIVANO!

Zašto očekivano?

Sramni izlazak SAD i saveznika iz Avganistana 2021. godine, morao se negde „oprati“. Bajdenovo „Vratila se Amerika“ (pobeda na izborima u SAD), čekalo je destinaciju – GDE ĆE SE TO VRATITI AMERIKA. S obzirom da je ključni protivnik zapisan u strategiji – Rusija, bilo je samo pitanje „koji će se fitilj na liniji vatre potpaliti“. Odabran je fitilj – Ukrajina, jer bi sve ostale (Gruzija, Baltičke zemlje, Moldavija…) Rusija „pregazila za tri dana“ (primer Gruzije 2008).

Elem, počeo je rat u Ukrajini vazdušno-kopnenom operacijom ruskih oružanih snaga. Početna (vazduhoplovno-raketna) dejstva Rusije su bila obezglavljujuća, ali su prebrzo ušli kopnenim snagama na teritoriju Ukrajine i – pogrešili. Dočekani su izuzetno dobro organizovanom odbranom i uvlačenjem u naseljena mesta. Tako se „specijalna vojna operacija“ pretvorila u dugotrajni rat.

Rat Rusije i Ukrajine došao je kao „kec na 11“ za SAD i njene saveznike: IZNURAVATI (iscrpljivati) RUSIJU PREKO UKRAJINE I UVOĐENJEM SANKCIJA postala je strategija SAD i kolektivnog zapada. Usledilo je ogromno finansijsko ulaganje u Ukrajinu, a zatim neviđena podrška u naoružanju i vojnoj opremi. To je, smatrao je kolektivni zapad, uz neviđene ekonomske sankcije, trebalo dovesti do poraza Rusije – kao krajnjeg cilja zapada, ne Ukrajine. Ali, poraz Rusije nije ni na vidiku!. Međutim, ni pobeda Rusije se ne vidi, jer se i ne zna šta ta pobeda uopšte znači.

U svojevrsnoj PAT POZICIJI na frontu postalo je jasno da NI JEDNA STRANA NEMA KAPACITET DA OSTVARI PRVOBITNO POSTAVLJENE CILJEVE. Tako, još jednom se potvrđuje istorijska zakonitost da: CILJEVI NA POČETKU RATA, UVEK SU RAZLIČITI OD ONIH NA KRAJU SUKOBA!

Zapad je sve više podizao tempo i obim svoje podrške Ukrajini i došao u poziciju da pošalje najsavremenije naoružanje na front, kao i da dozvoli Ukrajini da njime dejstvuje po ciljevima na celoj teritoriji Rusije. S druge strane, Rusija je i dalje daleko superiornija i svakog dana gubici Ukrajine u ljudstvu i materijalu se umnožavaju. Pretnju zapada da će Ukrajina koristiti dalekometne rakete i avijaciju za napad na celu teritoriju Rusije, Rusija je dočekala odgovorom da će biti gađane one države iz kojih polete avioni ili koje daju takva sredstva Ukrajini. Dakle, sukob se sve više primiče direktnom sukobu RUSIJE i NATO, iako on traje na bezbroj posrednih načina. A to znači da je PRST NA OBARAČU NUKLEARNOG NAORUŽANJA!

Sukob – rat Rusije i NATO ne odgovara ni Rusiji ni EU, ali pitaju se SAD. Ogromna je strepnja evropskih zemalja da SAD ne gurnu EU (NATO zemlje) u rat sa Rusijom, a da one, kao i do sada u istoriji stoje postrani i „pomažu koliko treba“, a uključe se na kraju da „poberu kajmak“.

Pitamo se: DA LI JE MOGUĆE DA SE ISTORIJA PONAVLJA. ZAŠTO EVROPA NE UME I NE MOŽE (NE SME) DA SE UJEDINI U SOPSTVENOJ ODBRANI, KOJA NE ZAVISI OD SAD. DA JE TAKO, O RATU SA RUSIJOM SE NE BI NI RAZMIŠLJALO. OVAKO, BARBAROSA JE U ZAVRŠNIM PRIPREMAMA. Bliži se 22.jun!!!

OLIMPIJSKE IGRE

Igra, kao pojam, jeste izraz da se radi o nečemu što je razonoda, privlačno, lako, a time i prihvatljivo. Postoji, istine radi, i izraz „igra“ (igra se vatrom) kada se neko drzne da radi nešto što neće izaći na dobro.

Olimpijske igre su tradicionalno sportska manifestacija od najvećeg značaja i interesa globalno posmatrano. Naravno, odavno su olimpijske igre izašle iz čisto sportske ravni, uplele se u biznih i druge smutne radnje. Međutim, naše korišćenje izraza Olimpijske igre u ovoj kolumni ima pozitivan ugao posmatranja na taj događaj.

Ove godine, u julu mesecu, Olimpijske igre će se održati u Parizu, „gradu svetslosti“, prestonici Francuske. Biće to prilika za viteška sportska nadmetanja i druženje hiljada mladića i devojaka celog sveta. HOĆE LI?

Olimpijske igre u prenesenom značenju u ovoj kolumni, asociraju na drugi izlaz iz LEVKA, koji bi moga da se nazove PREKID VATRE, ne primirje na frontovima u Ukrajini. Naime, juna meseca u Švajcarskoj će se održati mirovna konferencija o ratu u Ukrajini. Pozvano je 120 predsednika država ili vlada iz celog sveta. Ali, NIJE POZVANA RUSIJA. Dakle – Račun bez krčmara.

S druge strane, ruski predsednik Putin predlaže da se obustave oružana dejstva na dostignutim linijama i krene u „razgovor“. Opet – Račun bez krčmara!, jer „druga strana“ nije čula  (ne želi da čuje) takav predlog.

Rezultanta oba računa bez krčmara, pak, može da bude stvarni prekid vatre na ukrajinskom frontu, bar dok traju Olimpijske igre, čemu se iskreno nada francuski predsednik Makron. Ali, ne samo Makron!

EPILOG

Rat je kao pucanj iz pištolja. Ma koliko znali da je metak u cevi (pripreme za ratI – pucanj (početak rata) uvek iznenadi.

Olimpijske igre su igre i više od igre. Leba i igara, kako je to poznato, a sada se s zebnjom priziva.

I Barbarosa i Olipmpijske igre su pripremljeni. Čeka se samo PUCANJ. Mnogo bolje bi bilo da to bude PUCANJ ZA START TRKE, NEGO ONAJ DRUGI.

Daj Bože!

 

Prof.dr Božidar Forca