PARK PRIRODE JAČI OD CRNOGORSKE VOJSKE

Park prirode Sinjajevina u Crnoj Gori već nedeljema je bio u žiži javnosti zbog protesta meštana koji zavise od ovog parka prirode protiv Vojske Crne Gore. Na kraju je razum preovladao i pored podrške od NATO-a, vojska se povukla pred prirodom

Od same najave vojne vežbe Vojske CG, počelo je negodovanje i organizacija meštana i aktivista iz cele Crne Gore i šire. Crnogorsko Ministarstvo odbrane odložilo je vojne vežbe nakon što su lokalni pastiri i oficiri organizovali protest zbog zabrinutosti za životnu sredinu. Park prirode Sinjajevina odabran je kao poligon za vojnu vežbu, uključujući minobacačko granatiranje od strane vojske Crne Gore. Međutim, plan nije odgovarao lokalnim poljoprivrednicima i ekološkim aktivistima, koji su postavili kampove u tom području i organizovali stalne proteste kako bi se usprotivili vežbama.

Planina Sinjajevina, čini jedan od najvećih delova Balkana pod travnjacima i čini deo lokacije koja je proglašena UNESCO-ovim rezervatom biosfere.Takođe je poznato po brdskim pastirskim naseljima  „katunima“ koja su raštrkana širom Sinjajevine, dok u ovom pordručiju živi preko 22000 ljudi. Tokom leta, meštani žive u katunima dok njihova stoka pasi na pašnjacima. Prošle godine je izabrana za mesto vojnog poligona – što je izazvalo nezadovoljstvo javnosti, je borci za očuvanje Sinjajevine  tvrde da će eksplozivi  oštetiti osetljivu životnu sredinu i da bi zagadili vodosnabdevanje okolnih nasilja.

Načelnik štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Aleksandar Pantović, saopštio je danas da je izviđački tim konstatovao da se nisu stekli uslovi za vojnu vežbu uz gađanja minobacačima na Sinjajevini. “Mi smo prekjuče izvršili izviđanje, konstatovano je da se nijesu stekli uslovi za gađanje i da to nije moguće. Izvještaj je dostavljen ministru odbrane i Savjetu za odbranu i bezbjednost. Pretpostavljam da će odluka biti donošena danas ili sjutra. VCG će tamo nastaviti aktivnosti kad se za to steknu uslovi. Кad svi uslovi budu zadovoljeni mi ćemo nastaviti s realizacijom vježbe”, rekao je Pantović, navodeći da oni imaju ustavnu i zakonsku obavezu da rade. Ovim je potvrđeno da je Vojska CG  na kraju odabrala da se ne sukobljava sa narodom i time odložila vežbu. Sledeći korak treba da bude učinjen od strane nove vlade koja bude formirana u Crnoj Gori i koja treba da odredi da li će Sinjajevina i dalje biti poligon za vojne vežbe.

Meštani brane Sinjajevinu uz gusle, vatru i pesmu

Oglasio se i generalni sekretar NATO-a, koji je pored saopštenja o donaciji respiratora i prokomentarisao da NATO vojske moraju da vežbaju, na to dodajući : ,,Ali mora biti pomirena potreba za zaštitom prirode, ali i potreba vojske za vežbanjem. To je važno za sve saveznike i sve zemlje, kako bi ih njihova vojska štitila”

Ovim su se pastiri, meštani i ekološki aktivisti, građani odneli pobedu u zaštiti životne sredine, čuvajući ovaj park prirode od Vojske CG i međunarodnog pritiska NATO-a. Među glavnim zaslužnima je svakako i udruženje ,,Sačuvajmo Sinjajevinu” koja će nastaviti sa borbom da se Sinjajevima skine sa spiska vojnih poligona u Crnoj Gori(formiranje ovog vojnog poligona doneto je u prošle godine). Ovim putem je još jedanput pokazano da se životna sredina jedino štiti kada građani zauzmu položaju i ne daju ono što im pripada kao osnovno ljudsko pravo- zdrava životna sredina.

 

Miloš Tišma

More Stories
POTERA