NASTAVLJA SE TREND SVE TOPLIJIH GODIŠNJIH DOBA

Temperatura u Srbiji je i dalje iznad proseka u svim godišnjim dobima, te se ovaj trend i dalje nastavlja i ove jeseni i zime. Globalno zagrevanje je realnost, te se moramo na vreme prilagoditi

Uticaj decenija emisija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu izazvao je dramatično povećanje koncentracija ugljen-dioksida, što je glavni faktor globalnog zagrevanja za koji su globalni podaci pokazali da se ubrzava naročito tokom poslednjih 50 godina. Ugljen-dioksid toliko doprinosi posmatranom zagrevanju zbog zadržavanja u atmosferi i do 100 godina, u poređenju sa gasom poput metana, koji je takođe moćan gas sa efektom staklene bašte, ali uglavnom izlazi iz atmosfere za deset godina ili manje.Vodena para je takođe moćan gas sa efektom staklene bašte, ali redovno oscilira u vrlo kratkim vremenskim intervalima tokom dana i zbog toga ima mali uticaj na dugoročno zagrevanje.

Bez gasova sa efektom staklene bašte planeta bi bila ledena kugla koja ne bi mogla da održi život, pa su oni zbog toga važni. Ali, sa previše gasova u atmosferi, atmosfera se previše zagreva tim zagrevanjem izbacivanjem klimatskog sistema iz ravnoteže što rezultira toplijim toplotnim talasima, kada vremenski uslovi podržavaju vrućinu, kraći i ređi hladni periodi, vlažniji uslovi u područjima sklonim kišama i suvlji uslovi u područjima sklonim suši. Ekstremi se vremenom povećavaju, nivo mora raste, a populacije se moraju prilagoditi rastućim ekonomskim i ljudskim troškovima. Nauka je dokazala, bez rasprave, da je povećanje globalne temperature kopna / okeana direktno povezano sa povećanim nivoima ugljen-dioksida u atmosferi. Ovo zagrevanje izazvano od strane čoveka prikriva se zagrevanjem i hlađenjem zbog prirodne promenljivosti izazvane solarnim ciklusima, orbiti planete ili vulkanima itd.

Nauka takođe dobro shvata milione godina porasta i pada globalne temperature koji su zabeleženi i dokumentovani kroz ledeno jezgro, okeanski sediment i podatke o prstenovima drveća, itd. Kroz znanje o klimatskim promenama iz prošlosti i razumevanje prirodne promenljivosti nauka je u stanju da razdvoji deo jednačine klimatskog zagrevanja za koje su ljudi odgovorni u poslednjih 150 godina. Na primer, prema NASA-i, trebalo je oko 5000 godina da se planeta zagreje između 4 i 7 stepeni C izlazeći iz prošlih ledenih doba. Samo tokom prošlog veka došlo je do porasta temperature od 0,7 stepeni C, što je otprilike deset puta brže od stope istorijskog otopljavanja ledenog doba. Dalje, računarski modeli predviđaju globalni porast temperature od negde 2 do 6 stepeni C u sledećem veku, što bi bilo 20 puta brže nego bilo kada u prošlosti, sve zbog sve većih gasova staklene bašte koji dolaze od nas.

Važno je shvatiti da se zimi još uvek biti periodi vrlo hladnog vremena, pored globalnog zagrevanja. I tokom ovih perioda velike hladnoće ili kada imamo sneg u kasnoj ili ranoj zimi, generalno postoji komentar od strane ljudi: „Toliko o globalnom zagrevanju“. Nažalost, komentari i izjave poput ovog ilustruju osnovno nerazumevanje razlike između vremena i klime. Dakle,  zamišljajte vreme kao svoje svakodnevno raspoloženje. Menja se prilično brzo iz dana u dan, ponekad iz sata u sat. To je ono što jesi kratkoročno. Klima je vaša ličnost. To je skup onoga što vas čini Vama. Zasniva se na vašim iskustvima i susretima tokom dužeg vremenskog perioda, stvarima koje oblikuju vas kakvi  jeste. U atmosferi je klima dugoročna kompilacija dnevnih vremenskih uslova usredsređenih tokom vremena. To je ono što očekujete da ćete dobiti određenog dana ili sezone itd. Vreme se dosta razlikuje iz dana u dan i može biti haoitično, ali na njega utiče pozadinska klima sa dugoročnim promenama u klimi koje utiču na to kako se vreme ponaša tokom perioda. Na primer, kako se atmosfera zagreva, sada redovno posmatramo da periodi hladnog vremena postaju sve ređi i sve hladniji. I dalje se hladi, ali u proseku zahlađenje nije tako oštro ili dugotrajno kao što je primećeno u prošlosti. A u slučajevima kada vremenski obrazac favorizuje toplo vreme, šanse sada favorizuju da toplo vreme bude toplije nego što je bilo nekada i da traje duži period.

More Stories
BUNKERI – ZAŠTITA NAD GLAVOM