LOŠ UGALJ JEDAN OD UZROKA POVEĆANJA ZAGAĐENJA VAZDUHA?

Na društvenim mrežama se pojavio snimak u kome direktor Petnice navodi da je jedan od uzroka povećanog zagađenja vazduha nekvalitetan ugalj. Sa druge strane iz EPS-a stižu demanti, navodeći da to nije istina, ali oni su ipak jedan od najvećih zagađivača

Direktor istraživačke stanice Petnica, Vigor Majić je na snimku koji kruži društvenim mrežama izneo niz tvrdnji koje mogu ukazati na razlog povećanja zagađenosti u Srbiji. Za glavni razlog navodi loš ugalj koji je pun gline i drugih supstanci, a koji sve više domaćinstava koristi za loženje, što utiče na dalje zagađivanje. On je dalje naveo: “Do devedesetih godina bila je zabranjena prodaja sirovog lignita. On je bio industrijski ugalj, niste mogli da ga kupite za domaćinstvo. Kada je prestala mogućnost uvoza uglja iz Bosne dozvoljena je prodaja sirovog lignita i došlo je do velikog skoka zagađenosti.  Ključan skok zagađenosti se desio pre četiri, pet godina, a u Beogradu pre godinu dana. Postoji ugljarska mafija koja otkopava jalovinu. REIK (Rudarsko energetski industrijski kombinat Kolubara) dopušta da se jalovina sa 30 – 40 procenata gline prodaje kao ugalj za jeftine pare“.

Dalje govori da ukoliko se to dokaže, nije teško smanjiti to zagađenje nizom zakonskih rešenja. Nakon par dana, oglasio se i EPS koji u saopštenju tvrdi da takav ugalj ne prodaje, i da ugalj koji se prodaje prolazi kroz sistem prečiščavanja koji kasnije ne izaziva takvo zagađenje. Takođe navode da se Majićevi navodi moraju ispitati i da ukoliko je deo priče istinit, to bi bilo pogubno. Za razlog zagađenja vazduha vide to što se ogroman deo struje u Srbiji, više od dve trećine, dobija iz lignita koji sadrži puno otrovnih materija.

Opet dolazimo do toga da su velike fabrike ali i javna preduzeća kao što je EPS najveći zagađivači. Sve to implicira širi društveni dijalog po ovom pitanju, umesto konstantnih prebacivanja odgovornosti. Ovo je pitanje koje treba ispitati, izneti rezultate istraživanja i odabrati rešenja za ovaj problem, jer svaki dan zagađenog vazduha ubija naciju.

Stanje vazduha jeste zabrinjavajuće u Srbiji poslednjih godina, a od prošle zime situacija ide ka katastrofi. Svakako građani Srbije ne smeju da prihvate još jednu zimu sa očajnim kvalitetom vazduha, već moraju tražiti razloge i vršiti pritisak na državu da omogući čist vazduh, jer ovde nije pitanje kompromisa, već čisto pitanje zdravlja.

More Stories
UNIVERZITETSKI PROFESOR ISTRAŽUJE NAMEŠTENE KONKURSE