KRIMINAL NE ZAOBILAZI NI ZADRUGE

Kriminal u Srbiji ne bira žrtve, te su se na meti napada našli i mali i srednji proizvođači hrane kojima su pokradene mašine za proizvodnju. Nažalost ovakvo stanje demotiviše građane koji su se posvetili cilju da na zdrav i ekološki način povećaju bezbednost hrane u Srbiji. Nadamo se da će počinioci biti dovedeni pred lice pravde.

Proizvodni pogon zadruge Kosjerka iz Kosjerića u selu Radanovci opljačkan je 11.11.2020 godine između 20 i 21 čas. Ukradene su mašine iz proizvodnog pogona koje imaju vrednost od oko 20 000 evra. Ovo je pokazatelj da nažalost niko nije bezbedan od kriminala i razbojništva u Srbiji i da je i u proizvodnim pogonima koji se nalaze u selima potreban neki vid fizičko-tehničke zaštite, u najmanju ruku video nadzor. Kako se privredni subjekti razvijaju neophodno je da se ulaže i u bezbednost, jer se opet pokazalo da je prevencija daleko isplatljivija i da to nije samo dodatni namet pa ni u ruralnim područijima, te i dalje važi stari primer, da će lopov pre izabrati da uđe u dvorište bez psa čuvara nego ono sa psom čuvarom.

Zadruga Kosjerka je uputila apel da se prijavi policiji ukoliko neko ima informacije ili naiđe na predmete koji se nalaze na slici ispod, a nagrada za informaciju je 50 000 dinara. Ovo delo teške krađe je svakao moralo biti dobro organizovano uz više počinilaca, kako su same mašine teške, bila je potrebna manja grupa ljudi i teretno vozilo kako bi se ovo razbojništvo sprovelo. Takođe razbojnici su morali imati uvid u aktivnosti zadruge koju su verovatno osmatrali neki period, te su procenili da u datom vremenu mogu obaviti utovar stvari iz proizvodnog pogona neometano. Da je postojala neka vrsta zaštite, ovo ne bi bilo tako lako izvodljivo. Ukoliko primetite neobične aktivnosti vezane za prenos ili nuđenje sličnih mašina na prodaju, pogotovu u okolini Kosjerića, Bajine Bašte, Valjeva, Požege, Užica i drugih mesta možete se obratiti i ovoj zadruzi, svaka informacija može biti od značaja.

Proizvodni pogon pre razbojništva
Prozivodni pogon nakon razbojništva. Izvori slika Fejsbuk profil Zadruga Kosjerka Kosjerić

Nažalost, ovakvi dobri primeri zadrugarstva koji doprinose ekologiji, bezbednosti hrane i plasmanu zdravih proizvoda nisu pošteđeni kriminala, a to nam govori da se u svim delovima društva mora ulagati u bezbednost. Kriminalci ne biraju žrtve na osnovu delatnosti, već gde najlakše mogu da profitiraju bez toga da budu uhvaćeni, bilo u realnom svetu ili sajber prostoru. Opet smo svedoci toga da incidente nećemo sprečiti dok se ne dese, a kada se dese, uviđamo da niko nije bezbedan i da moramo raditi na prevenciji.

Miloš Tišma

More Stories
TIGAR ĆE OBUVATI NATO, FINSKU I ŠVEDSKU VOJSKU