PREDSTAVLJENI DONIRANI RUSKI TENKOVI T-72 B1 MS

Danas je predstavljeno 11 novih tenkova T-72 MS u kasarni Vojske Srbije „Mija Stanimirović“ u Nišu. Predstavljanju su prisustvovali predsednik Srbije i ambasador Ruske Federacije

 

Trideset tenkova T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehnickog sporazuma koji je postignut izmedu  Srbije i Ruske Federacije, dok je pored ovih tenkova, Srbija je dobila i druge borbene sisteme, tehniku i  30 oklopnjaka BRDM-2 a vrednost donacije je oko 30 miliona evra. Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom, a danas je prikazano njih 11 kasarni Vojske Srbije „Mija Stanimirović“ u Nišu. Kako se navodi, oni će značajno olakšati posao tenkistima, a značajno će ojačati Srpsku Kopnenu Vojsku.

Ovi ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova koji su udarna snaga kopnene vojske, a raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetara  sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa. Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Ovo je nastavak opremanja Vojske Srbije i nastavak politike vojne neutralnosti, u kojoj se sarađuje sa svim zemljama sveta. Ostalo je još da se radi na usavršavanju tenkista, vojnika i oficira kopnene vojske i povećanje njihovog vojnog standarda i morala.

Foto izvor Ministarstvo odbrane

More Stories
NOVA ZVEZDA U BAJDENOVOM TIMU