SREĆAN DAN VOJSKE SRBIJE!

Dan Vojske Srbije obeležen je nizom svečanosti ali i komemoracijom za poginulog pripadnika 63. padobranske brigade

Počasni plotun, foto izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Dan Vojske Srbije obeležen je 23. aprila 2021 godine nizom svečanosti. Ovaj dan se proslavlja u znak sećanja na Takovski ustanak(Drugi srpski ustanak) podignut 23. aprila 1815. godine, te je on uzet i kao najviši vojni praznik. Kako bi utvrdili samostalnost Srpske države, stvorena je stajaća vojska i ustanovljavanja je Garda, od 76 mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

 

Premijerka Ana Brnabić je uručila odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike Srbije pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, na svečanosti u Palati Srbije. Ona je istakla značaj Vojske Srbije i zahvalila se pripadnicima vojske na dosadašnjem radu.

Svečanost povodom uručenja odlikovanja u Palati Srbija, foto izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je u prisustvu načelnika Generalštaba položio vence na Spomenik Neznanom junaku na Avali. Nakon toga je u Ministarstvu odbrane uručio priznanja u borbi protiv kovida zalužnim pojedicnima.

Polaganje venca na Spomenik Neznanom junaku, Avala foto izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Nažalost tokom izvođena padobranskog skoka izgubio život u sredu, 21. aprila sa nepunih 21. godine života. Bio je padobranac u 3. padobranskoj četi 63. padobranske brigade. U spomen i čast poginulom desetaru Ognjenu Trajkoviću, pripadniku 63. padobranske brigade, danas je 23. apila na Niškom vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ održan komemorativni skup.  Slava mu!

Komemoracija poginulom pripadniku 63. padobranske brigade foto izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Ovim putem i redakcija Odbrane i bezbednosti čestita praznik Dan Vojske Srbije!

 

 

More Stories
KOLEKTIVNO, KAKO TO POZNATO ZVUČI