50 AMERIČKIH OKLOPNIH VOZILA SE ISPORUČUJU TZV. KOSOVU

Armend Mehaj, ministar odbrane u okviru Vlade nepriznate države Kosovo, najavio je da će u narednim danima biti isporučeno 50 oklopnih vozila američke proizvodnje

Kako je Armend Mehaj objavio na svojoj zvaničnoj Facebook stranici obilazak oklopnih bezbednosnih vozila Vuran (ASV VURAN), potvrdio je dosadašnje glasine o njihovoj isporuci,  a napisao je sledeće:

Armend Mehaj sa maketom Vuran-a

,,Uskoro će ova taktička oklopna vozila, kompletirana sa integrisanom platformom naoružanja i opremom potrebnom za ispunjenje misije, biti veoma važan sistem našeg vojnog kapaciteta.
Jedan od mojih kratkoročnih operativnih ciljeva je jačanje vojnih kapaciteta za sprovođenje odbrambenih operacija i međunarodnih mirovnih operacija i stabilnosti. Visoke tehničke i taktičke karakteristike i njihova izuzetna pokretljivost, osigurava visoku balističku zaštitu od mina kao i povećani kapacitet opterećenja i unutrašnji obim.
Na osnovu naše doktrine operacija ova vozila pružaju neverovatne performanse preko širokog spektra izazovnih terena i klimatskih uslova.”

 

Dok se u poslednjih mesec dana već govorilo o tome da su neki Vurani već isporučeni, ovo je sada zvanična potvrda, čime se nastavlja dalje nelegalno jačanje takozvanih Kosovskih Bezbednosnih Snaga(KBS). Ova vozila imaju bacače granata Mk19, mitraljeze M2 i mitraljeze M240 i obezbeđuju visok nivo zaštite posade, a pretpostvalja se da će biti predstavljeni na velikoj ceremoniji narednih nedelja što će iskoristiti Vjosa Osmani i Aljbin Kurti za dalje potpirivanje ekstremizma u već delikatnoj situaciji na KiM. Ono što privlači pažnju jeste to da su ova vozila kupljenja, a ne donirana, što i pokazuje smanjenje bezrezervne simpatije SAD i NATO partnera prema ovoj nelegalnoj tvorevini. Podsetimo, Mehaj je krajem juna objavio da je, nakon rebalansa budžeta tzv Kosova za 2021. godinu, za vojne nabavke izdvojeno 7,7 miliona evra i da je Vlada dodelila dodatna sredstva za kupovinu – 4,5 miliona evra samo za vojne nabavke, posebno bespilotne letelice.

Ovo svakako predstavlja dalji put transformacije KBS u redovnu vojsku, što dalje implicira produbljivanje krize na KiM. KBS po ovlašćenjima iz 2009. godine,  jesu oformljene kao snaga za vanredne situacije i katastrofe, ali je kosovski parlament izglasao da se KSB pretvori u vojsku u decembru 2018. suprotno međunarodnom pravu i svim pravnim normama, a jedini razlog tome jeste svakako podrška pojedinih  NATO partnera. Koliko će potrajati dalji razvoj KBS i da li će se ona vratiti svom prvobitnom mandatu, ostaje nam da vidimo u zavisnosti od podrške njihovih pojedinačnih NATO partnera.

 

Foto izvor: Facebook Armend Mehaj

More Stories
NOVI PREOKRETI NA ORIJENTU