KO, ZAŠTO I KAKO (NE)OBELEŽAVA 9 MAJ?

Ove godine 9. maja biće obeležen taj datum u svetu, a pogotovo u Evropi, ali na sasvim drugačiji način, iz izuzetno različitih motiva (razloga). I svi će govoriti da baš oni, s pravom, obeležavaju taj datum i „ostavljaju“ ga pokolenjima. Ne gledam televijziju i ne jedem kupovno. Uvek sam se trudila da budem vredna i poštena. Ovo su reči bake Zagorke koja je napunila 103 godine. Zašto je to tako?

KRAJ DRUGOG SVETSKOG RATA

U novijoj istoriji, kada se pomene 9. maj, asocijalcija je, najčešće i s razlogom, bila da je to datum kada je kapitulirala Nemačka u Drugom svetskom ratu. Iako je Japan kapitulirao nekoliko meseci kasnije, 9.maj 1945.godine se obeležavao kao Dan pobede nad fašizmom. Naime, U Berlinu 16 minuta posle ponoći potpisana bezuslovna kapitulacija nemačkih oružanih snaga. U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel (Slika) , u ime SSSR maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi.

Kajtel potpisuje kapitulaciju
foto izvor: profimedia

DAN EVROPE (EU)

Svakog 9. maja, (počev od 1985, kada je ustanovljen) Evropa obeležava Dan Evrope, obeležavajući godišnjicu Šumanove deklaracije donete na taj datum 1950. Ova deklaracija se smatra momentom osnivanja Evropske unije, kada je napravljena vizija Evrope mira i solidarnosti, izgrađena na saradnji, demokratiji i poštovanju ljudska prava.

Prošle (2023) godine, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen posetila je Kijev, baš 9.maja. Tada je sugerisala predsedniku Ukrajine Zelenskom da i Ukrajina slavi Dan Evrope (EU) – 9.maj. Zelenski je prihvatio i rekao da će ubuduće, 8.maj da se obeleževa kao Dan sećanja na pobedu nad nacizmom, a 9.maj kao Dan Evrope.

KAKVA JE SITUACIJA 9.MAJA 2024?

Danas (kolumnu pišem baš 9.maja), Rusija svečanom paradom u Moskvi obeležava 9.maj kao Dan pobede nad fašizmom. Da, čini to Rusija s pravom, jer je bivši SSSR podneo najveće žrtve u pobedi u Drugom svetskom ratu.

Dva dana ranije, inaugurisan je (ponovo) Vladimir Putin kao predsednik Ruske Federacije. Na inauguraciji nisu bili predstavnici SAD i vodećih zemalja zapada, ili su bili, ali na mnogo niskom diplomatskom nivou.

Interesantno, baš toga dana u Evropu (Francuska) doputovao je kineski predsednik Si Đinpong. A 9.maja, Si Đinping će biti u zvaničnoj poseti Mađarskoj, koja je članica EU, ali koja ima poseban odnos i prema Kini i prema ratu u Ukrajini, koji se dosta razlikuju od oficijelnih stavova Brisela (po diktatu SAD).

Danas, 9.maja 2024, EU obeležava Dan Evrope (EU). Povodom Dana Evrope, širom EU organizuju se različite aktivnosti sa ciljem da približe Uniju njenim građanima. Evropske institucije tradicionalno otvaraju svoja vrata za građane, pa će tako i danas, građani moći da obiđu sedišta evropskih institucija u Luksemburgu, uključujući Evropski parlament. Ove godine, fokus proslava je na 20-godišnjici velikog proširenja EU (2004 je primljeno 10 zemalja u EU) i evropskim izborima, koji će biti održani od 6. do 9. Juna 2024.

EU je 2019. godine donela Rezoluciju o važnosti evropskog sećanja za budućnost Evrope. U toj rezoluciji se pokušava iskriviti istorijski fakt o stvarnim razlozima Drugog svetskog rata, te, pored nacista, okriviti sovjetski komunizam. Jedino logično objašnjenje zašto se autori rezolucije upuštaju u iskrivljivanje istorijskih činjenica o Drugom svetskom ratu jeste sveukupna poruka rezolucije u kojoj se izjednačuju komunizam i nacizam na nivou ideologija i, zapravo, kao ideje. U celoj rezoluciji komunizam i staljinizam koriste se kao sinonimi. Ta poruka se osnažuje tvrdnjom o podjednakoj krivici nacističke Njemačke i SSSR-a za izbijanje Drugog svjetskog rata. To što to nije istina ne menja karakter staljinističke diktature niti umanjuje zločine koje je ta diktatura počinila.

Sada je malo jasnije, zašto EU ne slavi 9. maj kao Dan pobede nad fašizom, i zašto je baš taj dan uzela kao “svoj”.

EPILOG

Drugi svetski rat još traje, samo sa veoma različitim ulogama njegovih aktera.

EU (Nemačka) je, pod snažnim uticajem SAD, isterala Rusiju iz Evrope i 9. maja ove godine obeležava svoj dan.

Rusija, kao najveća žrtva Drugog svetskog rata i najzaslužnija za njegovo okončanje, obeležava 9.maj kao kraj tog rata u Evropi, ali 1945.

Amerika i Kina se pripremaju za ono što neminovno dolazi.

Dakle, rat u Evropi nije završen, tek treba da počne!

A gde je baka od 103 godine sa početka kolumne. Baka, mudro, NE GLEDA TELEVIZIJU I NE JEDE KUPOVNO!

Prof.dr Božidar Forca