TRAMP ZAHTEVA OD NORVEŠKE VIŠE NOVCA ZA NATO

Predsednik SAD-a, Donald Tramp, uputio je krajem juna pisma pojedinim članicama NATO alijanse. Između ostalih Tramp se obratio Kanadi, Belgiji, Nemačkoj i Norveškoj.  Američki predsednik smatra da ove države izdvajaju premalo novca u svrhe odbrane, a SAD, kako je rekao, zbog toga gube strpljenje.

Naime na samitu u Velsu iz 2014. godine sve članice NATO alijanse postigle su dogovor o izdvajanju 2% od svog domaćeg bruto nacionalnog proizvoda na odbranu, međutim ne ispunjavaju sve članice ovu obavezu. Tramp se u više navrata žalio na to da se dogovor iz Velsa ne poštuje, a sada je to učinio i u pismima upućenim određenim članicama. Najviše pažnje privuklo je pismo upućeno premijerki Norveške, Eni Solberg, koje su objavili i američki i norveški mediji.

U ovom pismu Tramp navodi da je Norveška ,,oči i uši severnog krila“ i da je to jedina članica NATO-a koja se nalazi na granicama Rusije, a koja nema jasan plan o povećanju ulaganja u odbranu na 2 % BDP-a. Stoga je Tramp pozvao norvežane da povećaju svoja ulaganja u odbranu. On je napisao i da razume ,,domaće političke pritiske“ ali da ni njemu nije lako da objasni američkim građanima zašto neke članice NATO alijanse ne ispunjavaju svoje obaveze prema kolektivnoj bezbednosti koju dele.

 

DA LI JE U PITANJU PRETNJA NORVEŠKOJ?

Za Norveške novine ,,VG“, ministar odbrane Kraljevine Norveške Frank Bake-Jensen je izjavio da ga ne iznađuje ono što je navedeno u pismu Donalda Trampa. Dok je bivši norveški ambasador u SAD, Knut Volebek,  izjavio da se ovo pismo može smatrati pretnjom, ,,Tramp jasno navodi u pismu koliko smo ranjivi, čega smo i mi svesni, i koliko smo zavisni od pomoći SAD…. I u tome ima malo prizvuka da ako ne ispunimo zahteve onda nije sigurno da će US doći da nas spasu.“

Knut Volebek je bivši norveški ministar spoljnih poslova, bivši ambasador Norveške u SAD i bivši lider Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

 

 

 

 

 

Norveška je bogata zemlja koja ima veliki BDP zahvaljujući naftnoj industriji i maloj populaciji stanovništva. Ipak prošle godine vlada Kraljevine Norveške potrošila 1,62% BDP-a na odbranu, a ove godine se očekuje da taj procenat padne na 1,52%, što je daleko od dogovorenih 2%.

Na ovu temu premijerka Solberg je izjavila da će Norveška povećati ulaganja u odbranu do 2024. godine ali  da ne može da garantuje da će to povećanje dovesti do 2% od BDP-a.

 

NATO RASKOL PRED SAMIT U BRISELU…

Tramp je oštre kritike uputio i ostalim saveznicima poput Kanade, Belgije i Nemačke.U svojim pismima je naglasio da saveznici nisu učinili dovoljno u podeli tereta kolektivne odbrane i naveo da postoji mogućnost razmatranja  prilagođavanja vojnog prisustva Sjedinjenih Američkih Država u svetu. Takođe on je u više navrata govorio da članice alijanse koriste SAD. Ova pisma predstavljaju znak zajedljivosti između Trampa odnosno SAD-a i evropskih saveznika i to neposredno pred NATO samit u Briselu.

NATO samit u Briselu biće održan 11 i 12 jula ove godine, gde će prisustvovati i Donald Tramp. Tema ovog samita biće jačanje veza između Evrope i SAD, pa se može zaključiti da će biti reči i o pismima koje je predsenik SAD-a uputio evropskim saveznicima.

Kako navodi New York Times na ovom samitu će, pored zajedničkog suprostavljanja pretnjama iz Rusije, biti reči i o podelama u okviru NATO alijanse. New York Times takođe navodi da bi ovakve podele mogle ići u korist predsednika Rusije, Vladimira Putina, koji će se susresti sa Trampom u Helsinkiju posle NATO samita.

 

Piše Jasmina Andrić

Izvori: Norveški ,,VG „- https://www.vg.no

Američki ,,The New York Times“- https://www.nytimes.com

 

More Stories
TRKA OKO PRONALASKA VAKCINE KAO TRKA U NAORUŽANJU